‘Zonder jullie kunnen er in Dordt veel activiteiten niet doorgaan’

Woensdagavond 7 december werden de Dordtse vrijwilligers door het gemeentebestuur getrakteerd op een dankbaar, gezellig avondje in schouwburg Kunstmin. De grote zaal zat goed vol en klokslag 8 uur begon het officiële gedeelte.

Door Ferry Visser

DORDRECHT – Wethouder Rik van der Linden reikte de Johan de Witt speld uit aan Suzanna Maria Munning-van Waveren. De 78 jarige vrouw zet zich als vrijwilliger al meer dan 40 jaar in voor natuur en milieu bij de Milieudefensie Drechtsteden. Behalve de bekende Dordtse speld kreeg zij ook een hele mooie bos bloemen.

Daarna mocht wethouder Karin Lambrechts de vrijwilligers toespreken. Voor de 22e keer werd dit gala gehouden en hoorde men dat onze stad maar liefst 35.000 vrijwilligers heeft. De wethouder was gekleed in stemmig rood vanwege het afscheid van de Sint en ook om de terugkeer van het licht (kerst) te vieren. “Maar vanavond zijn jullie het licht. Zonder jullie kunnen er in Dordrecht veel activiteiten niet doorgaan.”

Ook vertelde zij dat er op dit moment 20 ontmoetingsplaatsen in Dordrecht zijn. Dit in het kader van het thema ‘We Helpen’. Het streven is zelfs dertigvan deze plaatsen waar men elkaar kan ontmoeten op het gebied van ondersteuning. Vele vrijwilligers bieden hun hulp al aan. Er zijn nog steeds vacatures. Voor dit mooie project zijn ongeveer 300 vrijwilligers nodig.

Winnaars
Daarna werden de winnaars van de Dordtse Vrijwilligersprijs bekend gemaakt. Op de stemlijst stonden maar liefst 47 vrijwilligersorganisaties. Het Nationale Onderwijs museum stond een paar dagen geleden nog ver bovenaan. Toch werd het inloophuis Helianthus de opvolger van de winnaar van editie 2015, de Wereldkeuken.

Inloophuis Helianthus staat voor het bieden van een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten uit Dordrecht en omgeving. Door mensen met elkaar in contact te brengen, een luisterend oor te bieden, mensen te bemoedigen en te helpen ontspannen, en daardoor iets toe te voegen aan hun leven.
De hoofdprijs van maar liefst 2000 euro zal geheel gebruikt worden om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

De tweede prijs van 1000 euro ging naar de Dordtse taalvrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn o.a. in de bibliotheken te vinden en helpen zoveel mogelijk mensen die moeite hebben om onze taal te leren. De taalvrijwilligers gaan een gedeelte van het bedrag in een nieuw project stoppen. Taalbeleving met behulp van muziek.

De derde prijs, goed voor 500 euro, ging naar Stichting DOOR. DOOR is een non-profit organisatie en draait volledig op eigen initiatief. Een plek waar beleving, gastvrijheid en ontmoeting centraal staat. Ook DOOR zal het geld besteden om alle vrijwilligers te bedanken.

De Buitenwacht en het Nationaal Onderwijs museum kregen een eervolle vermelding. Uiteraard bestond de toegift uit een daverend applaus van het publiek.

Feestje
Na het officiële gedeelte verliet men de Grote zaal en ging het feest verder in het theatercafé Back in the Groove. Daar werden alle vrijwilligers verwend met een hapje en drankjes. De band speelde – wel erg hard – lekkere dansnummers en daardoor kwamen ook de beentjes van de vloer. Grappig was het dat men bij de uitgang een soort evaluatie formulier kon invullen. Alle opmerkingen/suggesties zullen worden meegenomen naar het vrijwilligersfeestje in 2017.