Open dag zaterdag 31 oktober 2015

Inloophuis Helianthus, het inloophuis voor mensen met kanker of die kanker hebben gehad en hun naasten,  start per november met een nieuw activiteitenprogramma en langere openingstijden. Op de open dag op zaterdag 31 oktober kunnen mensen kennismaken met het inloophuis, evenals met de activiteiten en workshops die er plaatsvinden.

DORDRECHT
De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 1 op de 3 mensen krijgt (een vorm van) kanker. Praten over kanker blijft confronterend, een taboe soms zelfs; ondanks de vele mensen die er mee te maken krijgen.  Inloophuis Helianthus aan de Singel 28, dat deze maand een jaar bestaat, is er voor de mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een praatje. En dat laatste hoeft echt niet alleen over de ziekte te gaan.

Bij inloophuis Helianthus kunnen mensen terecht voor informatie of het delen van ervaringen. Om mensen met elkaar in contact te brengen worden verschillende activiteiten georganiseerd. Vrijwilligers, die allen een raakvlak hebben met de ziekte, zijn aanwezig als gastvrouw of –heer. “Praten over kanker hoeft zeker niet. Het onderwerp komt soms maar even aan bod”, weet Marian Kemmeren, bestuurslid en coördinator van inloophuis Helianthus.
Hoewel het inloophuis al een jaar bestaat, zijn zeker nog niet alle mensen op de hoogte van de plek. “Dan hoor je de opmerking ‘als ik het maar eerder had geweten’.  Wij willen dan ook meer mensen bereiken. Helemaal als je bedenkt dat in deze regio jaarlijks maar liefst 2500 mensen de diagnose kanker krijgen.”
Inloophuis Helianthus is zeker niet alleen voor mensen uit de Drechtsteden, maar ook uit de Alblasserwaard en Hoeksche Waard. Het inloophuis tracht meer bekendheid te krijgen door bij events aanwezig te zijn als de City Swim en Samenloop voor hoop. Daarnaast liggen er in het ziekenhuis, bij onder meer de Breast Clinic en de afdeling Oncologie, flyers en folders.  Het werk van de stichting wordt mogelijk gemaakt door steun van donateurs, vrijwilligers, maar ook van mensen met kanker onder elkaar.

Open dag 

Op zaterdag 31 oktober wordt er van 10.00 tot 14.00 uur een open dag gehouden. Er presenteren zich verschillende workshops, activiteiten en lessen. Inloophuis Helianthus heeft een vernieuwd en uitgebreid activiteitenprogramma. Op de open dag wordt er een voorproefje gehouden van alle activiteiten die gaan ‘draaien’. Voetmassage, schrijfworkshops, tai chi, yoga, wandelen, sieraden maken en schilderen bijvoorbeeld. Deelname aan de activiteiten is op inschrijving via inschrijven@inloophuishelianthus.nl  maar het kan ook via deze website.

Openingstijden

Per 1 november a.s. heeft inloophuis Helianthus nieuwe (ruimere) openingstijden. In plaats van vier dagdelen is het inloophuis drie dagen achtereen van 10.30 tot 16.30 uur geopend. “Dit doen we om onze gasten nog beter te kunnen bedienen”, aldus Marian. “De openingstijden willen we uitbreiden omdat gasten als ze ziek, moe of slecht ter been zijn (soms) afhankelijk zijn van vervoer. De wens is er daarom ook om in de toekomst ’s avonds open te zijn.” De nieuwe openingstijden zijn als volgt: dinsdag van 10.30 tot 16.30 uur, woensdag van 10.30 tot 16.30 uur, donderdag van 10.30 tot 16.30 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10.30 tot 15.00 uur.

Lezingen

Samenwerking is tevens aangegaan met de landelijke organisatie café Doodgewoon die lezingen houdt over de palliatieve fase. Inloophuis Helianthus heeft in dit geval een ‘faciliterende’ functie. Er zullen vier lezingen gegeven worden, in de vorm van een interview over het onderwerp.  Zoals bijvoorbeeld over zorg in de laatste levensfase. Uiteraard zijn alle belangstellenden hartelijk welkom.

Inloophuis Helianthus is te vinden aan de Singel 28 te Dordrecht, tel. 078-7370062. Mailen kan naar info@inloophuishelianthus.nl. Ook zijn we te vinden op Facebook.

IMG_5482