Inloophuis Helianthus wordt gevestigd aan de Singel 28 in Dordrecht

9 mei 2014
Inloophuis Helianthus, voor mensen met kanker en hun naasten, wordt gevestigd aan de Singel 28 in Dordrecht. Het huurcontract is op vrijdag 9 mei getekend. “We hopen op 17 juni al voor de eerste keer de deuren te openen voor onze gasten”, zegt Jan Trapman, voorzitter van de stichting die het huis exploiteert. Op www.inloophuishelianthus.nl is te zien op welke dagen en tijden het huis open is.

Het inloophuis is bedoeld voor mensen uit de hele regio die – los van de medische kant van hun ziekte en de behandeling – behoefte hebben aan een goed gesprek, samenzijn met lotgenoten, creativiteit en ontspanning. Helianthus is de Latijnse naam voor zonnebloem. Sliedrechter Trapman legt uit: “Onze spreuk is: ‘Kijk altijd naar de zonnebloem, die keert zich naar de zon en heeft van alle bloemen het zonnigste gezicht’. We drukken daarmee uit dat iedereen naast de onprettige en pijnlijke kanten van het ziek zijn, behoefte heeft aan positieve gedachten, ontmoetingen en activiteiten.”

Voorzitter Jan Trapman bij het toekomstige Inloophuis Helianthus aan de Singel, “een plek waar je als kankerpatiënt even jezelf kunt zijn”.

Informeel
Het gebouw – nabij Schouwburg Kunstmin – is een kantoorpand, waar op de begane grond een huiskamer en een activiteitenruimte worden gevestigd. In de huiskamer kan iedereen tijdens de openingstijden informeel aanschuiven. In de activiteitenruimte komen op termijn steeds meer creatieve en ontspanningsactiviteiten, zoals yoga. Ook komen er deskundigen lezingen geven over de alledaagse omgang met de ziekte kanker. “Er zijn altijd geschoolde vrijwilligers in het huis aanwezig”, vertelt Trapman. “Zij geven geen medische of verpleegkundige zorg, het huis is echt bedoeld als een sociale omgeving. Iedereen met enige vorm van kanker en hun naasten mogen zonder afspraak binnenlopen.”

Donaties
De initiatiefnemer, het Albert Schweitzer ziekenhuis, koesterde allang plannen voor een inloophuis. In 2013 werden die plots heel concreet, dankzij een startdonatie van de Stichting Hans den Ouden Marathon uit Oud-Alblas. De verwachte flinke opbrengst van deze tweejaarlijkse muziekmarathon en verloting gaat dit jaar naar Inloophuis Helianthus. “Daarnaast hebben we diverse andere sponsors gevonden die ons op weg helpen met een donatie of in natura”, zegt Trapman. “Dankzij hen is het met onze huisvesting heel snel gegaan. Voor de activiteiten is alle financiële steun die we kunnen krijgen nog meer dan welkom!” De officiële opening vindt plaats in het najaar.

Droom
Het inloophuis is inmiddels ondergebracht in een zelfstandige stichting, waarin het Albert Schweitzer ziekenhuis nog wel zitting heeft. Voor de initiatiefnemers en betrokkenen komt een droom uit. Voorzitter Trapman is ervaringsdeskundige als het gaat om kanker, evenals enkele medebestuursleden en vrijwilligers die het inloophuis gaan bemensen. “Wij merkten zelf tijdens het verloop van onze ziekte dat we een plek misten waar je, zonder veel uitleg te hoeven geven, even jezelf kunt zijn. Zo’n plek willen we bieden aan degenen die het nu hard nodig hebben.”