En dan is er kanker

En dan is er kanker. Erover praten blijft een taboe omdat mensen het moeilijk vinden om te praten over een ziekte waar angst en verdriet aan kleeft. Toch heb je als kankerpatiënt de behoefte aan informatie of om ervaringen van anderen te horen. Soms wil je vertellen, je gedachten en gevoelens delen. Je hart luchten of gewoon mededelen hoe rot dat je jezelf wel niet voelt. Soms wil je het er juist niet over hebben, genieten van mooie dingen, ontspannen, lachen en even vergeten. Bovenal wil je dit alles doen met mensen die je echt begrijpen, die weten wat je doormaakt en hoe het is als kanker in je leven komt.

Het kan, bij het inloophuis Helianthus voor mensen met kanker met hun naasten op De Singel in Dordrecht. Vier dagdelen per week zijn er in het inloophuis vrijwilligers die allemaal raakvlakken met kanker hebben. Ze zijn daar voor ieder die binnenloopt. Ze luisteren, informeren, delen. Ze lachen en leven mee met iedereen die door kanker is getroffen. Of gewoon om samen stil te zijn, zoals een gast van Helianthus vertelt: “We zaten daar samen en we zeiden niks. Er waren geen woorden nodig, want het gevoel om niet alleen te zijn met mijn zorgen was genoeg”.

Helianthus biedt behalve een open deur, een luisterend oor en een kop koffie ook vele activiteiten aan mensen die door kanker zijn getroffen. Wekelijks wordt er o.a. yogales gegeven of kan men deelnemen aan aquarelleren. Helianthus is de wetenschappelijke naam voor Zonnebloem, een bloem die staat voor levenslust en geluk. Het inloophuis heeft dan ook als doel het welzijn van mensen met kanker te vergroten. De stichting doet dit dus ook door het bieden van diverse ontspanning- en verwenactiviteiten. De activiteitenagenda is te vinden op de Helianthus- Facebook en via de website www.inloophuishelianthus.nl.

Helianthus is pas vanaf de zomer 2014 open, maar ondertussen zijn er al veel nieuwe initiatieven binnen het inloophuis ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan een contactgroep voor mannen met prostaatkanker. Helianthus is een stichting die mogelijk wordt gemaakt door de steun van donateurs, vrijwilligers maar ook door de steun van mensen met kanker onder elkaar. Wilt u ook wat betekenen voor u naasten met kanker en/ of bent u ook getroffen door kanker? Loop gerust eens binnen of bezoek de website van Helianthus. Inlooptijden zijn:dinsdagmorgen 9.30 – 12.30 uur, woensdagmiddag 13.30 – 16.30 uur,
donderdagmiddag 13.30 – 16.30 uur en vrijdagmorgen 9.30 – 12.30 uur.

Inloophuis Helianthus
Singel 28
3311 SJ Dordrecht    telefoon:078-7370062  info@inloophuishelianthus.nl   www.inloophuishelianthus.nl